Home » Utazás » Ismerjük és kóstoljuk meg a török édesség kínálatot

Ismerjük és kóstoljuk meg a török édesség kínálatot

Törökország a kelet és nyugat találkozása minden szempontból. Rengeteg érdekes élményt tud kínálni ez a vidék a fantasztikus látnivalókon túl a gasztronómia területén is. Persze itthon is ismert több török édesség, mint például a baklava, de közel sem ez az egyetlen, amit megérné kipróbálni. A hazájában mindegyik helyi desszertet sokkal nagyobb odaadással készítik, így nem csodálkozhatunk, ha egy nyaralás alkalmával másként fognak ízleni. Még akkor is, ha nem vagyunk édesszájúak, ilyenkor megéri kivételt tennünk és elmerülnünk az ízek tengerében. Lássuk, melyik lehet az a török édesség, amit nem érdemes kihagynunk.

Aşure: az örökség édessége

Az aşure, más néven Noé pudingja, egy gazdag, összetett török édesség, ami többféle gabonából, hüvelyesekből és szárított gyümölcsökből készül. Ezt hagyományosan az iszlám naptár egyik fontos ünnepén, a Muharrem hónapban készítik, de az év minden szakában elérhető. Az aşure a különféle ízek és textúrák gazdag kombinációja, a hagyományokat hordozza magában. Egy igazi történelmi finomság, amit a legenda szerint Noé is készített az özönvíz után. Egy tál aşure elfogyasztása nemcsak finom, hanem szimbolikus is – a közösség és a megosztás jelképe.

Tavuk Göğsü: a különleges csirke desszert

Ez a török édesség elsőre meglepően hangzik, mivel csirkehússal készül. A tavuk göğsü azonban egy hagyományos török puding, a főtt csirkehús szálait keverik össze tejjel, rizzsel, cukorral és fahéjjal. Az eredmény egy selymes, édes puding, amiben a csirke íze alig érezhető, mégis különleges textúrát ad az eleségnek. Ez a speciális török édesség igazán különleges és remek példa arra, hogy a külföldi konyha hogyan keveri össze az alapanyagokat váratlan módon. Igazi kulináris kaland.

About