Home » Szolgáltatások » A vidéki munkaerőpiac speciális lehetőségei – állások Kecskeméten és környékén

A vidéki munkaerőpiac speciális lehetőségei – állások Kecskeméten és környékén

A vidéki munkalehetőségekkel kapcsolatban sajnos jellemzőbbek a negatív jelzők, elsősorban azok mennyiségére és/vagy minőségére vonatkozóan. A helyzet persze egyáltalán nem reménytelen sőt, adott esetben akár még a filmek világába is lehet esélyünk betekintést nyerni.

Egyenetlen lehetőségek

A hazai álláspiac egyik legismertebb jellemzője sajnos a munkalehetőségek egyenetlen területi eloszlása. Ez ráadásul nem is mindig csupán a munkahelyek számának különbségében, de azok minőségbeli eltéréseiben is tetten érhető. Kétségtelen, hogy Magyarország kissé fejnehéz, hiszen a legtöbb opció és jó kereseti és karrierlehetőséget kínáló vállalat a fővárosban működik. Ennek okán abszolút létező jelenség a vidéki munkaerő fővárosba vándorlása a jobb körülmények reményében.

Ha elvonatkoztatunk a fővárostól, az említett tendencia sajnos ugyanúgy érvényes és lényegében egy két részre szakadt piacról beszélhetünk. A dunántúli régiók hagyományosan is erős és virágzó gazdasággal rendelkeznek, legyen szó iparról, turizmusról vagy akár mezőgazdaságról. A földrajzi adottságok okán ráadásul egyes térségekben akár a külföldi munkavégzés is megoldható ingázással, ez pedig tovább növeli az általános életszínvonalat.

Ezzel szemben a keleti országrész e téren is problémákkal küzd, a kevés munkahelyre viszonylag sok álláskereső jut, ráadásul a kereseti lehetőségek és az állások sokszínűsége sem hozza a máshol jellemző szintet. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Dunától keletre ne lennének lehetőségei annak, aki dolgozni akar. Jó példa lehet erre több vidéki város, így például az állások Kecskemét környékén elérhető kínálata is. Sőt, itt akár a filmvilágban is elhelyezkedhet az, aki ezen a területen keres.

Színes vidéki paletta

Ha úgy tetszik Kecskemét az említett kettészakadt térkép köztes részén található, így egyik fent említett állítás sem igaz rá maradéktalanul. Fekvése egyébként egészen kiváló, hiszen a főváros és a fontos vidéki központnak számító Szeged sincs túl messze tőle. Alföldi városként szinte természetes, hogy a fő gazdasági szektor itt a mezőgazdaság, mely a mai napig erős. Az állások Kecskemét agráriumában is továbbra is sokak számára jelentenek jó megoldást.

A mezőgazdaság terén erősnek bizonyuló térségekben nem ritka az élelmiszeripar fellendülése sem és ez itt sincs másképp, hiszen a város jelentős munkáltatói közé sorolható az itt működő konzerv és élelmiszergyár. Az utóbbi évtizedekben ráadásul az autóipar területén is sikerült felhelyezni a várost a térképre, így ma a Mercedes az állások Kecskemét környéki palettájának szintén jelentős százalékát adják. Ez a fajta sokszínűség is jól mutatja, hogy vidéken is van lehetőség a boldogulásra.

Mivel a Dunántúl kapcsán említett ausztriai munka errefelé nem igazán opció, a város és környékének lakói kénytelenek az itt adott körülményekre támaszkodni. Szerencséjükre azonban a kecskeméti álláspaletta a vidékre jellemzőnél jóval szélesebb és színesebb. A kínálatot pedig még tovább színesítik az olyan különleges cégek, mint amilyen a Kecskemétfilm Kft. helyi stúdiója is. Jelenléte ugyanis azt is jelenti, hogy bizonyos állások Kecskemét animációs filmiparához kötődnek.

Munka a hazai filmvilágban

Az utóbbi években a hazai filmgyártás sajnos sok tekintetben összemosódott a politikai oldalak harcaival, ez pedig sokszor elég mostoha körülményeket teremtett az iparon belül. Érdemes azonban ettől kicsit függetleníteni a gondolkodásunkat és elismerni azt, hogy a magyar filmipar számos remek szakembert foglalkoztat, legyen szó akár technikai elemekről, háttérmunkáról és sorolhatnánk. Az elmúlt évek Oscar-díjai talán a legjobb igazolásai az itthon végzett komoly munkának.

A magyar filmek között pedig mindig különleges hely jutott az animációs- és rajzfilmeknek, mely lényegében a kecskeméti filmstúdió profiljának fő eleme. Az immár több, mint 40 éve a városban működő műhely természetesen egyéb terepen, így reklám- és oktatófilmek terén is sokat tesz hozzá a hazai filmgyártáshoz. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy egyes állások Kecskemét városában ténylegesen a helyi és országos szintű filmiparhoz köthetők.

A filmgyártás pedig kellőképpen összetett feladat ahhoz, hogy kellő mennyiségű munkaerő alkalmazását is elbírja. Sőt, napjaink digitális megoldásai azt is lehetővé teszik, hogy egyes szakemberek helytől függetlenül tudjanak bedolgozni egy-egy filmstúdió munkájába, így a Kecskemétfilm akár azok számára is jó opció, akik egyébként az ország más részén élnek. Az állások kecskeméti palettája egyébként is kifejezetten gazdag, de az ilyen speciális területek még tovább növelik annak presztízsét.

About